26-03-2024
Afgelopen week kreeg het wetsontwerp van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke dat roken verbiedt in open lucht groen licht in het parlement. Vanaf volgend jaar komt er dus een rookverbod in o.a. dierentuinen, kinderboerderijen, attractieparken en speeltuinen, maar aan de ingangen van scholen en ziekenhuizen mag het binnenkort al niet meer. “Al die maatregelen om roken te ontmoedigen zijn goed, maar we moeten opletten dat we rokers niet stigmatiseren, waardoor het voor hen lastiger wordt om te stoppen. Door die zogenaamde ‘rookschaamte’ kruipen ze sneller in een hoekje of wordt de weerstand net groter om te stoppen,” zegt de Kempense Rookstopcoach Els Bosch, auteur van het succesboek ‘Roker, ik zie u graag’.
“Als we willen dat mensen stoppen met roken, mogen we rokers niet stigmatiseren”
Foto's: © Vuuragency
Communicatie
Het zijn drukke tijden voor de 49-jarige Rookstopcoach Els Bosch. Tijdens ‘Mei rookvrij’ trekt ze met een uitgebreide delegatie naar het Griekse Kreta voor een achtdaagse reis, met als doel de rookverslaving van de deelnemers af te leren. Daarnaast is haar agenda goed gevuld met individuele en collectieve rookstopsessies. Dit mede door o.a. de fors gestegen prijzen voor tabakswaren sinds begin dit jaar. “Duurdere sigaretten is voor een aantal mensen het moment waarop ze dan toch maar beslissen om te stoppen met roken. Als we kijken naar de begeleiding, zien we sinds januari een forse toename. In onze praktijk is het behoorlijk druk met de individuele begeleiding, maar ook de groepsessies zijn een voltreffer,” zegt Els Bosch. Voor rokers wordt het de komende maanden niet makkelijker, zeker nu het wetsdecreet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke werd goedgekeurd, met nog strengere normen en maatregelen. “Die maatregelen zijn goed, zolang we daar als gemeenschap goed over communiceren,” zegt Els. “Op korte termijn wordt roken aan de toegangen van scholen en ziekenhuizen verboden. Volgend jaar wordt het moeilijker om te roken op publieke plekken. Denk bijvoorbeeld aan pretparken, waar je dan niet meer kan roken in de open lucht. Ik ben er zeker van dat er rokers gaan zijn die nu al luidop denken en zeggen: ‘mij gaan ze daar niet meer zien of wij gaan daar niet meer naartoe.’ Daar zit een gevaar, maar dat kunnen we denk ik beperken met goede communicatie. Het kan niet de bedoeling zijn dat rokers straks het gevoel hebben dat ze verbannen worden uit onze samenleving, zoals dat in de tijd van Pater Damiaan ook gebeurde met de melaatsen. In mijn ogen zijn rokers in eerste instantie ‘slachtoffers’ van de tabaksindustrie. Het zijn mensen die op een respectvolle manier hulp nodig hebben en begeleiding om van hun rookverslaving af te geraken. Daarom stel ik voor dat we de maatregelen in die strijd afstemmen met de verdere ontwikkeling van de ‘rookvrije generatie’. Het gaat over jongeren die in 2019 zijn geboren en wanneer ze straks 18 jaar zijn, ontmoedigd werden om nog te roken.”
Rookschaamte
“Het is niet de bedoeling dat we in onze maatschappij mensen die roken met een scheef gezicht gaan bekijken,” gaat Rookstopcoach Els Bosch verder. “Op die manier wordt het probleem van de ‘rookschaamte’ alleen maar groter, waardoor er nog minder mensen stappen zullen zetten om zich te laten begeleiden. Naar aanleiding van Wereld Anti-Tabaksdag (31 mei) en ‘Mei rookvrij’ zoek ik trouwens nog enkele Bekende Vlamingen die net als Björn Soenens het onderwerp onder de aandacht willen brengen. Naakt poseren in de strijd tegen kanker, wat ook belangrijk is, doen ze makkelijker dan openlijk te praten over hun rookschaamte (lacht). Uiteraard heb ik daar alle begrip voor (overtuigd), maar bekende gezichten werken nu éénmaal inspirerend en motiverend voor mensen die met dezelfde problematiek worden geconfronteerd,” zegt Els Bosch.
Meer info over haar activiteiten vind je op www.rookstopcoach.be, waar je ook haar boekendebuut ‘Roker, ik zie u graag’ kan vinden en meer informatie over de Rookstopreis die in mei plaatsvindt. Voor dit laatste zijn er nog maar drie duoplekjes beschikbaar.