16-08-2023
Kaalheid (alopecia) is één van de dingen waar mannen mee worstelen en waar ze onderling ook vaak over praten. Als we Chat-GPT mogen geloven is haarverlies ook hun grootste schoonheidsprobleem. We kunnen erom lachen en grappen maken, maar het probleem heeft een grote psychologische impact. Vraag maar aan de 42-jarige Antwerpse zanger en ondernemer Ivann Vermeer die enkele jaren geleden een haartransplantatie onderging. Samen met o.a. de deskundige professor Vandenbroucke (UZ Brussel), cognitieve gedragstherapeute Brigitte Derks, maar ook de sterke getuigenissen van Katrien en Dirk maakt hij in de 6-delige podcast ‘From Here to Hair’, met afleveringen van 12 minuten, kaalheid bespreekbaar. “Ook voor mij was het vroeger een moeilijk onderwerp. Ik denk dat de kaalheid bij mezelf is beginnen opvallen rond mijn 25ste. Ik weet nog het moment dat een kapper er commentaar op gaf. In die tijd keek je nog in de boeken en koos je een model voor je plaatsnam in zijn stoel. Hij adviseerde mij toen om iets anders te kiezen. Op dat moment kon ik het nog best aanvaarden, maar toen kwam er een periode dat ik ’s morgens in de badkamer stond en met het fel witte licht zag je de kale plekken. Dat was confronterend. Op een gegeven moment heb ik dan voor een haartransplantatie gekozen. Dat komt ook aan bod in mijn podcast, want in één van de afleveringen stappen we met David mee op het vliegtuig en volgen we zijn behandeling in Istanbul.”
Het voor en na-effect van Ivann Vermeer zijn haartransplantatie
Mannelijkheid
Ivann Vermeer nam als zanger deel aan het VTM-programma ‘X-Factor’. Als leadzanger is hij al enkele jaren de stem én het gezicht van o.a. het populaire ‘A Tribute to George Michael’. Daarnaast is de Antwerpenaar ook al enkele jaren de man achter Esthetic Airlines, een bedrijf dat in Turkije mensen helpt met haartransplantaties. Uit eigen ervaring, maar ook door de talrijke getuigenissen weet Ivann als geen ander wat kaalheid betekent en hoeveel impact het heeft op een mensenleven. Naast zijn eigen getuigenis laat hij in zijn 6-delige podcast‘From Here to Hair’ experten en getuigen aan het woord met het doel het onderwerp bespreekbaar te maken. “Ik denk dat het bij vrouwen, helaas, nog iets gemakkelijker is om iets aan hun uiterlijk te doen dan bij mannen. Bij vrouwen wordt het meer aanvaard. Bij mannen ligt het accent meer op het stoer zijn, op dé mannelijkheid. Als jij kaal bent en je wordt daardoor tegengehouden om acties te ondernemen, bijvoorbeeld in jouw werk, dan heeft het wel invloed en er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden om er iets aan te doen”, getuigt cognitieve gedragstherapeute Brigitte Derks.
Dokter, professor Vandenbroucke (UZ Brussel)
Confronterend
Ook de bekende radioloog professor en dokter Vandenbroucke, die als arts werkt aan het UZ Brussel en een eigen praktijk heeft in Wemmel, specialiseerde zich ondertussen ook in kaalheid, en spreekt uit eigen ervaring . “Vanaf mijn 35ste kreeg ik te maken met haarverlies en dat was toch wel confronterend voor mij. Ik ben op zoek gegaan naar wetenschappelijk onderbouwde oplossingen. Ongeveer vier op de tien mannen wordt vroegtijdig kaal en het is voor een deel ook genetisch en erfelijk bepaald. Zonder behandeling leidt erfelijk haarverlies tot volledige kaalheid. Alopecia Androgenetica wordt de mannelijke kaalheid genoemd, maar ook vrouwen kunnen daar last van hebben en dan noemen we dat ‘haaruitval volgens het vrouwelijke patroon’. Ongeveer 15 % van de vrouwen die niet in de menopauze zitten, hebben hier last van. In tegenstelling tot de mannen is haaruitval bij vrouwen verspreid over het hele hoofd én toch iets minder uitgesproken. In mijn praktijk in doen we haartesten en de gemiddelde leeftijd schommelt tusen de 25 en 45 jaar. Helaas hebben we ook jonge mensen van 18 jaar die last hebben van haarverlies.”
Scheiding
Aangrijpend is ook het verhaal van Dirk en Katrien, een koppel waarbij de kaalheid van de man zwaar woog op hun huwelijk. “Wij waren op een feestje én voor Dirk de auto parkeerde en binnenstapte ging ik al binnen om aan de mensen te vragen om hem niet met zijn kaalheid te confronteren. Eens hij binnen was ging hij ook meteen in een hoekje staan, omdat die kaalheid bij hem ook een gigantisch mentaal probleem was. Op voorhand hadden wij er zelfs ruzie over en gesprekken, maar dat hielp niet. Hetzelfde speelde zich ook af na een huwelijksfeest, toen het koppel een foto met ons online had gezet waarop de kaalheid van mijn man te zien was. Dirk begon echt te flippen. Ik heb toen naar het koppel gebeld met de vraag om die foto offline te halen. Voor mij was dat de druppel. Zonder oplossing ging ons huwelijk er inderdaad aan kapot.
De 6-delige podcast ‘From Here to Hair’ van Ivann Vermeer schetst aan de hand van getuigenissen en experten niet alleen de problematiek rond kaalheid, maar komt ook met suggestieve oplossingen. Je komt meer te weten over het Lacesysteem, welke resultaten een microhaarpigmentatie geeft en wat de voordelen zijn van een haartransplantatie aan de hand van de getuigenis van David, waarmee we samen het vliegtuig nemen naar Istanbul.
Hier kan je de podcast ‘From Here to Hair’ beluisteren.
https://open.spotify.com/show/2xTV4gRnSOxt8xRxYJJoSJ?si=857ee78c8f4f43a1